Teamtraining: connect met je team en verbeter prestaties op de werkvloer

Soms heeft je team een klein zetje nodig om verder te komen. Loop jij ook tegen problemen op de werkvloer? Vaak kunnen deze verholpen worden door middel van een simpele teamtraining. Tijdens een teamtraining verbeter je de band met je collega’s en leer je het bedrijf beter kennen. Maar, wat zijn de speerpunten tijdens een training?

Leer beter samenwerken tijdens een teamtraining

Een effectieve en prettige werksfeer valt of staat bij de mate van samenwerking tussen je collega’s. Dit is dan ook één van de belangrijkste punten waar je iets over gaat leren tijdens teambuilding. Samen met je collega’s ga je oefeningen doen tijdens de training. Dit kunnen allerlei verschillende spellen zijn. Wel weet je zeker dat er een element van samenwerking in zal zitten. Een geschikte oefening tijdens een teamtraining is bijvoorbeeld een escape room. Dit kun je ook via een app of met speelkaarten doen. Je zult samen moeten nadenken over de oplossing van de raadsels om het gemeenschappelijke doel te behalen. Je leert tijdens deze oefening veel nuttige informatie die je op de werkvloer kunt toepassen.

Hoe communiceer je helder?

Communicatie is essentieel voor samenwerking. Vaak is dit een kernprobleem als je team niet soepel samenwerkt. De grootste problemen ontstaan omdat er of te weinig wordt gecommuniceerd, of omdat communicatie onduidelijk is. Tijdens een training leer je niet alleen het belang van voldoende communicatie, maar ook hoe je jouw communicatie kunt verbeteren. Tijdens de teamtraining wordt dit wederom gedaan door middel van spellen. Ooit gehoord van mijnenveld? Om dit spel te kunnen spelen heb je flink wat ruimte nodig. Het speelveld is bedekt met voorwerpen, dit zijn de mijnen. Het doel van het spel is om de mijnen te ontwijken. Maak tweetallen, waarvan de één geblinddoekt is. Deze persoon moet nu de overkant zien te bereiken door te luisteren naar de aanwijzingen van de ander. 

Bouw bruggen tussen afdelingen

Een teamtraining is het moment voor je team om elkaar te leren kennen. Je ziet vaak dat een hoop miscommunicatie ontstaat doordat verschillende afdelingen niet op de hoogte zijn van elkaars bezigheden doordat er weinig contact is. Tijdens een bedrijfsuitje verdiep je je niet alleen in je collega’s en het werk van jouw afdeling, maar ook in die van een andere afdeling. Daardoor bouw je bruggen en begrijp je elkaar beter. Dit zal de professionele samenwerking binnen het bedrijf verbeteren.

Vertrouw elkaar met behulp van teamtraining

Tot slot leer je het belang van elkaar vertrouwen. Dit is niet makkelijk, het vergt interesse en inspanning om iemand op een dieper niveau te leren kennen. De werkprestaties verbeteren naarmate je collega’s elkaar meer vertrouwen. Daarnaast wordt er ook een prettig werkklimaat gecreëerd als je team op zijn gemak met elkaar is. Men durft eerder op elkaar af te stappen voor vragen en durft eerder opbouwende kritiek te geven. Tijdens een teamtraining leer je elkaar vertrouwen. Een eeuwenoude oefening is ‘let go and catch’, waarin je collega achterover valt en de ander hem of haar opvangt. Een klein gebaar, maar je moet toch ergens beginnen.