Een idee van hoe debiteurenbeheer er in 2022 uit kan zien

Als we kijken naar debiteurenbeheer is daar de afgelopen jaren veel in veranderd. Maar welke veranderingen in het omgaan met openstaande facturen zouden jouw bedrijf in 2022 nog stabieler kunnen maken? Dit artikel geeft je een idee van hoe debiteurenbeheer er in 2022 uit kan zien. Zowel voor grote als kleine bedrijven is dit interessant, maar ook als starter kun je hier je voordeel uit halen. Want beter direct goed doen dan van je fouten leren.

Goed debiteurenbeheer is je klanten indelen

Wanneer je al jouw klanten onder de noemer ‘klant’ hebt, dan is het moeilijk om hier onderscheid in aan te brengen. Professionaliseren is organiseren, dus ook je klanten indelen kan helpen bij een betere bedrijfsvoering en een goed debiteurenbeheer. Met software zie je bijvoorbeeld snel de omzet per klant. Zo kun je jouw klanten indelen in grote of kleine klanten. Gebruik wat voor jou goed werkt; een ander idee voor debiteurenbeheer is je klanten in terugkerende en eenmalige klanten in te delen. Zo zie je in één oogopslag hoe belangrijk een klant voor jouw bedrijf is. Je bepaalt hierop de betaaltermijn en andere facturatie afspraken, maar bijvoorbeeld ook hoeveel ‘non-billable’ uren je aan een klant kunt besteden.

Debiteurenbeheer is onderdeel van sales

Deze titel klinkt misschien gek, maar waarom zou je de betaalvoorwaarden niet in het salesgesprek meenemen? Een afnemer wil graag een lagere prijs en veel bedrijven worstelen ermee om dit te geven. Waarom niet de lagere prijs afhankelijk maken van vooruitbetaling, betalen in termijnen of een kortere betaaltermijn. Wil een klant extra afnemen, maar is er nog niet betaald voor eerdere leveringen van diensten of producten? Maak debiteurenbeheer onderdeel van sales en het mes snijdt aan twee kanten. Je helpt je omzet en winst te verhogen of je hoeft minder achter je geld aan. Dit kan je tijd en stress besparen.

Schakel sneller over op professionals

Je moet strak op je debiteuren zitten, maar waarom dit stukje administratie niet uitbesteden? Dan heb je na het versturen van de factuur er geen omkijken meer naar. Het helpt ook in de relatie goed houden wanneer jij niet zelf achter de factuur aan belt maar wanneer een professional dit doet. Zij kunnen je bovendien van meer advies rondom debiteurenbeheer en kredietwaardigheid van jouw klanten voorzien. Maak de weg vrij voor zorgeloos ondernemen in 2022 en begin eind dit jaar of begin volgend jaar met een partner voor jouw administratie.

Een stap verder gaan met factoring

Ben jij een start-up of heeft jouw bedrijf een cashflow probleem? Dan kan factoring het ideale alternatief voor geld lenen zijn. Bij factoring debiteurenbeheer stuur je jouw factuur naar je debiteur en naar de factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt deze factuur binnen enkele dagen al uit. Ze schieten het bedrag eigenlijk voor. Daarna ontvangen zij het geld van jouw debiteur of, indien deze niet betaalt, gaan zij er achteraan. Factoring is geen krediet- of debiteurenverzekering. Wanneer er niet betaald wordt door jouw debiteur, is dit jouw risico. Overleg voor deze oplossing wat de mogelijkheden van de factoringmaatschappij Creditpartners zijn bij oninbare facturen en hoe je dit wenst af te dekken.